3/24/2010

"Fora de lloc", de Marta Cardona


"Fora de lloc"
Cardona, Marta
Angle Editorial 2010

Som al final dels anys cinquanta. Carregada de somnis i esperances, molt enamorada, la Maria es casa amb en Jaume. Als pocs dies emigren a Anglaterra contractats com a servei domèstic: ella d'assistenta, ell de xofer i mecànic. Comença així una lluita esgotadora per assolir l'estabilitat econòmica, familiar i sentimental.
Hauran de canviar de feina i de condicions de vida. Hauran d'adaptar-se a una societat estricta i distant, trampejant l'enyorança de tornar a Catalunya. Hauran de prosperar mentre la família creix amb fills i més fills. No serà fàcil per a la Maria acostar-se als seus somnis, ja que en Jaume pensa només en cotxes i en altres plaers. I ella haurà de dur, sola, abandonada, tot el pes de la família, sobrevivint en un país estrany, sense ajudes, contra tot i contra tots. Fora de lloc.
Marta Cardona debuta amb una novel·la que recrea magníficament l'Anglaterra dels anys cinquanta i seixanta, plena de detalls reveladors i suggerents de la vida quotidiana. La seva prosa llisca suau i natural, modulant amb mestria els sentiments i les emocions que fan de la Maria algú en qui moltes dones, sens dubte, es reconeixeran.
«Es necessitava fortalesa per viure en aquell país. Per als que hi naixien era el seu, però, per a ells, valia la pena?»

Marta Cardona
Va néixer a Reixac (Barcelona) l'any 1928. Va estudiar a l'Escola Superior de Belles Arts Sant Jordi. L'any 1957 es casa i emigra a Anglaterra, on neixen els seus cinc fills. Al llarg de molts anys, amb ritmes variats, escriu i pinta, publica i exposa tant a Anglaterra com a Catalunya. Fora de lloc és la seva primera novel·la.


M'ha agradat aquesta novel·la. Profundament humana, neta. Maria és una dona molt valenta, sempre donant una altra oportunitat al seu marit, que és el típic "macho" ibérico, amb molt poca sensibilitat, que va a la seva. La descripció de la psicologia femenina està molt bé aconseguida, una dona que toca de peus a terra, que no entén com el seu home li deixa tot el pes de la casa i la responsabilitat de treure a l'hora la família endavant, perquè ell és un "cantamañanas". El pitjor per al meu gust és que potser sobren pàgines, es repeteix contínuament la mateixa situació. Un 8.