28 de maig de 2012

Per què ningú explica res sobre Bankia?

 
 
Dons perquè tothom  (PP, PSOE, sindicats) està "pringat". Copio del blog de Duran i Lleida.

"Ja fa setmanes que Bankia ha passat a primera pagina de l’actualitat. Ahir és va anunciar que dels set mil milions d’€ que al principi és va parlar, caldrà injectar-li més de vint i tres mil milions d’€. Al marge de la indignació que la nacionalització de Bankia ha suposat per a moltes persones, crec que convé parlar-ne una mica més.

És obvi que hi ha hagut una mala gestió des de fa molt temps. Després en parlaré, però abans vull referir-me a un altre dels mals que ha portat Bankia on l’ha dut. Em refereixo a la politització de l’entitat. Allà manaven els polítics perquè les lleis sobre caixes que arreu de l’Estat han fet tant el PP com el PSOE -no només el PP- han generat que sovint fessin prevaldre criteris polítics, tant en la designació dels seus consells com en la gestió. I a Bankia -és a dir, al que era abans Caixa Madrid-, això ha passat i amb molta intensitat. El PP n’és responsable, però també el PSOE i els sindicats que seien confortablement al Consell d’administració. Parlant d’aquesta qüestió, cal posar en valor la legislació catalana de l’època del govern del president Pujol que impedia la politització que a les altres comunitats autònomes es produïa.

Sobre la gestió, s’han comés també molts errors. Darrerament l’absorció de diverses caixes, la més problemàtica Bancaja, va significar una clara fugida cap endavant. La sortida en borsa es va veure clarament des del primer dia que no tindria èxit. La suspensió ahir de la seva cotització estava cantada davant de la situació. També va ser un error afortunadament que no hi hagués el procés de fusió amb BanCaixa -i dic afortunadament perquè el que ara pateix Bankia és possible que ho patís també la principal entitat financera de Catalunya.

Tot això s’ha d’aclarir! Són molts diners, molts errors, com per girar full. El governador del Banc d’Espanya ha demanat comparèixer. Jo ho havia demanat des del primer dia. S’ ha dit que el Governador que és qui hauria de supervisar la gestió de Bankia, no ho ha fet. També cal recordar que el govern Zapatero va obligar Bankia a sortir a borsa. Tot això ho hem d’aclarir. El mal ja està fet, però tenim dret a saber que ha passat.

Per acabar, cal també recordar que hi ha en aquests moments dues entitats més en procés de subhasta: CatalunyaCaixa i les caixes gallegues. És possible que ho hi hagi una oferta per ser adquirides per una altra entitat. Doncs bé, si això és així, han de tenir el mateix tracte i en cap cas fusionar-se amb Bankia i perdre la seva identitat territorial. Res d’un sol banc públic, en tot cas tres. Que se sanegin i després que es venguin. Bankia té avui un bon banquer al capdavant de la seva gestió; CatalunyaCaixa també. Les gallegues ho desconec. És hora de resoldre aquests problemes, de donar liquiditat al sistema financer, i que aquest doni d’una vegada crèdit als emprenedors, especialment a pimes i a autònoms."

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada