8/29/2008

La decisió de Brandes


"La decisió de Brandes" / "La decisión de Brandes"
Eduard Màrquez
Empúries / Alianza
Premi Octavi Pellissa 2005

M'ha agradat molt aquest llibre. És l'últim que ha escrit Eduard Márquez. La idea la tingué llegint una notícia al diari que parlava de l'espoli d'obres d'art per part del règim nazi. Es veu que Braque, un pintor francès, va patir aquest tipus de xantatge, y no sabem si al final va cedir o no. A la novel·la, el pintor es diu Brandes i és alemany. Té un càncer i és a punt de morir. Al fil dels seus records, en un llarg monòleg, el lector es va assabentant de la seva vida: els seus pares, la seva primera dona, el seu fill, l'amant posterior, la guerra, la resistència... La figura del pare és molt entranyable, el personatge que més m'ha agradat.
El llibre està escrit amb molta cura, amb un llenguatge culte i cuidat, que en cap moment, sent un monòleg, es fa pesat. Enllaça una idea amb l'altra sense continuïtat, repeteix les mateixes idees... tal com fa el pensament.
Una única pega: la desesperança. Se n'adona que és l'únic dipositari dels records de les persones que estima i són mortes, per tant, quan ell mori, ja no quedarà res. No hi ha cap referència a la transcendència, i haver viscut gairebé per no res és una pena.
Però m'ha agradat molt. Un 10.
http://www.vilaweb.cat/www/noticia?p_idcmp=2052865