2 de juny de 2009

Retorn amarg, de Lluïsa Forrellad"Retorn amarg"
Forrellad, Lluïsa

Angle Editorial

Recreació d'un poble català a finals del segle XIX, just quan el progrés --electricitat, tren, fàbriques-- començava a trencar-ne els costums ancestrals. A Fortiana, un poble al peu de les Guilleries, el destí dels personatges canviarà de forma radical durant els dies de la festa major. sobre tot per a Lesmes Padrós, a qui sembla que la sort li gira l'esquena. Al llarg de la novel·la els diàlegs són d'una vivesa difícilment igualable, i la llengua és riquíssima, plenament ajustada als personatges, siguin pagesos o vilatans, tots ells esplèndidament caracteritzats.

No coneixia aquesta autora. Gràcies al blog de la Beatriz, que ja n'ha ressenyat dos, m'ha vingut curiositat de lligir-la, i no m'ha decebut gens. El llenguatge és molt ric, tant que gairebé es necessita diccionari per seguir-lo totalment. Jo ha preferit llegir de corregut.

Els personatges són molt reals, primitius, plens de passions, però profundament humans en la seva simplicitat. Llegiré els altres tres que ha publicat, un d'ells, el primer, premi Nadal 1953. Es veu que la van acusar de plagi d'un autor anglès. Algú sap alguna cosa? Bé, aquest el recomano vivament. Un 9.

1 comentari: