6/17/2009

Foc latent, de Lluïsa Forrellad


"Foc latent"
Lluïsa Forrellad
Angle Editorial 2006

Després de llegir "Retorn amarg" em vaig quedar amb les ganes de continuar llegint d'aquesta autora, i també m'he assabentat una mica de la seva història. Després de guanyar el premi Nadal, fa quasi cinquanta anys, va tenir una mena de pànic mediàtic i va desaparèixer. Supòso que mentrestant ha anat escrivint i ara s'ha posat a publicar, i des de 2006 ho ha fet amb tres novel·les. Aquesta va ser la primera.

Pol és un noi bord i orfe nascut a 1875 a la masoveria d'una casa pairal de la serra de Monterols. Als onze anys se'n va amb els temporers per guanyar-se la vida amb independència. El llibre recull la seva vida fins a la Setmana Tràgica de Barcelona, a finals de juliol de 2009. Molt ben escrit, a l'hora que l'argument agafa, descriu perfectament aquest final de segle precisament a Barcelona. Està narrat en primera persona per en Pol. Ell políticament és bastant neutral però va donant entrada a les opinions de tot un seguit de personatges intel·lectuals, empresaris, artistes, polítics, nobles, socialistes, comunistes...

Molt interessant, i a demés els protagonistes són un matrimoni que s'adora i es guarden fidelitat, amb tota naturalitat. Un 9.