3/29/2015

"L'àguila negra"


L'àguila negra
Carreras, Joan
Proa 2015

Aquesta novel·la està escrita intercalant l'actualitat del protagonista, Marià Solvell, des de que arriba al poble nudista i el seu passat des de que era un nen que decideix estudiar per dentista. La seva amistat amb en Tomàs, la seva relació sexual amb la Teresa...

No l'he acabat, només he llegit 78 pàgines. Simplement, no m'enriquia. Sexe explícit continu, no sembla que els protagonistes tinguin cap capacitat per estimar, cap riquesa interior. En la vida real, inclús els homes més anodins tenen la seva vida, esperances, idees, il·lusions... No he arribat a tota la trama política. Pot ser es posa més interessant. En fi, tinc una llista d'espera amb llibres que prometen més. Un 4.


"A punt de fer setanta anys, privat de les rutines de la feina i la família, Marià Solvell decideix saldar el deute que té amb el passat. Per això se’n va uns quants dies a un poble nudista. Vol alliberar-se de totes les noses que ha anat acumulant i recuperar el que quedi, dins d’ell, d’aquell dentista consagrat a restituir peces malmeses, del jove atrapat en una relació sexual tumultuosa i del nen que no podia endevinar quins canvis li tocaria viure, a les dècades dels 60 i els 70, en una Barcelona que tot just obria els ulls. 

L’àguila negra no és una epopeia d’herois que s’oposen a la dictadura de Franco, sinó una novel·la que retrata la gent normal: la novel·la dels que van provar de viure amb entusiasme i plenitud en un país com ells, de tarannà acomodatici. Joan Carreras ens proposa un recorregut emotiu que ens porta, de sorpresa en sorpresa, des de la vaga de tramvies del 1951 fins més enllà de la gran manifestació independentista del 2012."