8/09/2012

"D'A a X"



D'A a X / De A para X. Una historia en cartas
Berger, John
Edicions de 1984 2008 / Alfaguara 2009

A'Ida i en Xavier són una parella d'enamorats. Ell està a la presó complint dues condemnes de cadena perpètua. Ella li escriu cartes. No s'arriba a saber perquè està a la presó, ni a quin país transcorre l'acció. Jo l'he situada al Mig Orient. Tots dos són insurgents, i se suposa que Xavier és tancat per aquest motiu. L'amor mutu es materialitza en aquest pilot de cartes que ella (farmacèutica) li escriu on li explica el que fa, pensa, les coses ordinàries de cada dia, records... Després de cada carta ve alguna anotació que ell hi fa, al darrera.

És la història d'un amor que no es pot materialitzar amb el contacte físic, però que és manté impertorbable, es retroalimenta en una situació molt difícil. Un llibre poètic, líric, de dues persones molt vitals. No és fàcil de llegir perquè no t'acabes de situar, però està ple de bellesa, amb pensaments rics de contingut. Un 9.

"Les coses petites que ens passen cada dia, els fets intranscendents, poden prendre una importància inimaginable quan ens roben la persona que estimem. D’A a X, d'A’ida a Xavier, l'amor és profund, impertorbable, però impossible de materialitzar perquè ell és a la presó per insurgent. A través de les cartes que ella li escriu, John Berger ens parla de com la humanitat es reafirma en la lluita i de com podem trobar l'esperança en el dolor i en la fragilitat de la vida quotidiana."