28 de febrer de 2019

"S.O.S. cristians"


S.O.S. cristians
Pilar Rahola
Columna Edicions 2018

Estudi molt bé fonamentat sobre la persecució actual dels cristians arreu del món. Té tres parts. Comença amb un estudi de les diferents famílies cristianes i el seu origen. La segona part repassa els països on els cristians són perseguits i no poden viure la seva fe lliurament. I finalment, després d'una entrevista amb Andrea Riccardi, fundador de la Comunitat de Sant Egidi, hi ha un petit opuscle "La cristianofòbia subtil", on l'autora es queixa de les esquerres actuals i els mèdia, on es manifesta habitualment aquesta cristianofòbia, com si l'Església ara mateix tingués algun poder. Els testimonis de la segona part són impressionants, sobre tot per la valentía que demostren i la capacitat de resistir i perdonar. M'ha agradat molt. Un 10.

"Mai no hi havia hagut, des de l’època de les catacumbes, un intent massiu, organitzat i impune d’acabar amb comunitats cristianes senceres. Les dades colpidores que Pilar Rahola aporta en aquest llibre, d’una manera sistemàtica i rigorosa, són tràgiques i encenen totes les alarmes d’una sagnia que no sembla tenir aturador. Coptes, assiris, siríacs, ortodoxos de diverses litúrgies, protestants i també catòlics, pateixen avui l’estigma de la creu. Són màrtirs els caldeus assassinats pel Daeix per no voler convertir-se a l’islam, o els coptes morts per les bombes a les catedrals d’Egipte, o els cristians nord-coreans tancats per tota la vida en camps de treball forçat a causa de la seva fe. Això és el martiri i aquests són els màrtirs del segle XXI.
I malgrat el crit desesperat de tantes comunitats violentades, el silenci s’imposa com un vel allà on pateixen el martiri, però també a Occident, on els cristians no formen part del que és políticament correcte. 

«Creure en Crist ha esdevingut una creença amb un elevat risc que condueix milers de persones a la presó, l’exili i la mort. Les xifres, les vivències i els fets que relatarà aquest llibre ho demostraran de manera descarnada. Si aquesta denúncia remou consciències, inspira compromisos i ajuda a pal·liar la solitud de milers de cristians, haurà tingut algun sentit. No oblidem que qualsevol víctima pot morir dues vegades: quan és assassinada i quan se li nega la condició de víctima»."

Amb pròleg de Julio María Sanguinetti