3/12/2019

"La memòria de l'arbre"


La memòria de l'arbre
Tina Vallès
Anagrama 2017
Premi Llibres Anagrama de novel·la.

Un dia, a Jan i comuniquen que els avis arriben a viure des de Vilaverd a Barcelona, a casa seva. Jan se n'adona que passa alguna cosa, però ningú li diu res. L'avi va a buscar-lo cada dia a l'escola, li porta el berenar, i li ensenya els arbres i els noms del carrer.
Preciosa novel·la sobre la intimitat que es va forjant entre l'avi i el net. Molt poètica, intimista i ben escrita. Un 10.

"«Em puc posar content?» No sap per què, el Jan intueix que no és tan bona notícia que ara siguin cinc a casa. Els avis Joan i Caterina han deixat Vilaverd i s’han instal·lat amb ells al pis del barri de Sant Antoni, a Barcelona. I aquest canvi alterarà el dia a dia a casa, on les paraules i els silencis prendran nous significats. Però el Jan i el Joan tenen el seu món, ple de passejades, arbres i lletres amb més significat del que sembla.

Mentre els adults fan el possible perquè tot vagi com sempre, el Jan es fixa en els detalls del seu voltant i els va ajuntant per entendre què passa. Les converses entre avi i nét, amb preguntes sense resposta i respostes sense pregunta, construeixen un mosaic d’escenes per on avança la relació entre tots dos, i la història d’un desmai en serà el fil conductor."