6/06/2012

Diferència entre RESCAT i INTERVENCIÓ

 
 
Avui ens preguntàvem a casa, veient les notícies a la TV,  quina diferència hi havia entre una cosa i l'altre. I he trobat aquesta resposta de Duran i Lleida al seu bloc.

"Aquests dies es parla, indistintament i amb un gran confusionisme, de rescat o d’intervenció per part de la Unió Europea. Tant és així que ahir a l’hora de sopar amb la meva família (un dia que puc i parlem de política!) em van dir que van escoltar a la ràdio que Espanya és a punt de ser intervinguda. Amb les mateixes explicacions que ahir a la nit vaig donar a la meva família, voldria ara intentar aclarir els dos conceptes que titulen aquest apunt.

Del que es parla sobretot amb més rigor els darrers dies és del rescat del sistema financer espanyol, no tant de la intervenció de la nostra economia, que tindria uns resultats pràctics molt diferents i en qualsevol cas molt negatius per a la població espanyola. Del rescat del sistema financer, o més ben dit, de les entitats que ho necessitin, cal dir que la Unió Europea ja té previst un instrument de rescat i un fons al qual hi poden acudir les entitats financeres de qualsevol membre de la Unió Econòmica i Monetària. El problema és que el govern espanyol defensa que puguin ser directament els bancs els que puguin demanar els diners per rescatar-los de la seva situació financera i que no calgui que ho facin els estats per entendre que això els afebliria encara més -parlo sobretot d’Espanya-, davant la manca de credibilitat i confiança que projecten. El rescat d’un o de diversos bancs no comportaria cap derivada especial per a la ciutadania i haurien d’entendre’s directament amb Europa. Si, en canvi, és l’Estat qui demana 50, 80, 100 mil milions d’euros, llavors perjudica l’Estat demandant.

A hores d’ara sense que hi hagi res definitiu, va prenent cos la possibilitat avui no contemplada, però tampoc prohibida, que els bancs -i no els estats- puguin acudir al rescat, és a dir, a demanar diners per resoldre la seva situació interna. Ho demana la Comissió de la UE, ho demana França, Espanya…i s’hi van sumant veus diferents. Manca saber el to final del tenor alemany. Cosa molt diferent és la intervenció de l’economia espanyola. No en sóc partidari, i crec una irresponsabilitat parlar-ne amb la lleugeresa amb què ho fan algunes persones. Intervenir l’economia, que no rescatar un o diversos bancs, ens afectaria molt, i a tots. Mirem de reüll la situació de Grècia o de Portugal. Hi ha qui es queixa, i amb raó, del fet que amb el decret de maig del 2010 per evitar la intervenció es van congelar les pensions o es va rebaixar un 5% el sou del funcionaris. Riu-te del que passa als països esmentats!

Afortunadament, i no voldria equivocar-me, és molt difícil que Espanya sigui intervinguda. Grècia només és el 2% del PIB de l’economia europea i ja ens fa anar de bòlit a la resta. Espanya és la quarta economia europea i la seva intervenció arrossegaria l’euro. Aquí radica la meva confiança de no ser intervinguts i no tant el que des d’aquí fem per evitar-ho."