11/06/2012

"La bruixa de pedra"



La bruixa de pedra
Fañanas, Miquel
Columna 2012


De l'editorial: “Uns havien sentit dir que curava malalts, altres que en realitat era una bruixa que molestava els cristians, però tots coincidien a assenyalar que aquella dona tenia un do especial que no deixava ningú indiferent”.

Pere Freixenet aconsegueix accedir als arxius més reservats de la catedral de Girona, on troba la història de Guisla Recasens, la llegendària Bruixa de la Catedral, immortalitzada en una de les gàrgoles. Així demostrarà que la popular llegenda té una protagonista i coneixerem la seva història en una Girona on els enfrontaments entre cristians i jueus i la persecució de la Inquisició a les bruixes estava a l'ordre del dia.
Amb els elements típics de l'Edat Mitjana més fosca (jueus bons i pacífics, cristians dolents i violents, inquisidor dolentíssim amb tots els poders, també el de torturar, bisbe sense caràcter, monges luxurioses...) l'autor compon una obra on desmunta la llegenda de la bruixa convertida en gàrgola de la catedral de Girona. L'estil és correcte, però més aviat sembla novel·la juvenil, pel tracte tan superficial i repetitiu dels diferents elements narratius de l'obra. Molt previsible, utilitza la part més morbosa del lector per enganxar a la lectura. Qualsevol lector amb formació se'n adonarà de la trampa. Però llegir-lo és perdre el temps. Un 5. I a sobra, té premi: Premi Néstor Luján de Novel·la històrica.   Qui fa de jurat?